Kako do nebolečih sklepov?

Bolečina v hrbtenici vsak dan kvari kvaliteto vašega življenja. Že samo sedenje in ležanje lahko povzroča nadležno bolečino, ki se je ne znebimo samo s spreminjanjem položaja. Velika verjetnost je, da bo vašo bolečino težko diagnosticirati, saj 85% primerov bolečin v križnem delu hrbtenice nima dokončne diagnoze.


Najbolj razširjeni razlogi za bolečine v hrbtenici so okvare medvretenčnih ploščic, poleg premalo okrepljenih mišic pa so vzroki v bolečini lahko tudi nepravilna telesna drža, prisiljeni delovni položaji, asimetrija moči mišic, neprimerna mobilnost oziroma stabilnost v sklepih ali pa slabi gibalni vzorci.

 

Vzroke za bolečino v predelu hrbtenice moramo iskati tudi v predelih višje ali nižje od mesta bolečine. Velikokrat se zgodi, da so problematični drugi sklepi in da zaradi njih prihaja do težav na mestu bolečine.

 

Za veliko večino velja, da ima premalo gibljiv oziroma mobilen torakalni (prsni) del hrbtenice, premalo stabilen ledveni del in premalo mobilne kolke. To je seveda zelo posplošena trditev, v katero ne pade vsak posameznik. Najbolje je seveda individualno pogledati težavo pri vsakem posamezniku in nato ukrepati v skladu priporočili.

 

Naslednja stvar, ki jo moramo pogledati je medenica. Položaj medenice je seveda pogojen s položajem hrbtenice. Če je medenica neprimerno nagnjena glede na sosednje sklepe potem se lahko obremenitve nepravilno prenašajo naprej na hrbtenico, kar lahko dolgotrajno vodi do bolečin v hrbtenici. Pri naših programih se veliko posvečamo pravilnem položaju medenice med gibanjem, kar še dodatno vpliva na zdravje vaših sklepov.

 

Ravno nagib medenice naprej je pogojen s skrajšanimi upogibalkami kolka, šibko zadnjico in slabo stabilnostjo trupa (trebušnih in hrbtnih mišic), kar povzroči večjo obremenitev ledvenega dela hrbtenice.

 

Pomanjkanje mobilnosti v kolčnem sklepu je lahko tudi eden izmed vzrokov za bolečine v ledvenem delu hrbtenice. Raziskave kažejo, da so ljudje z bolj togim ledvenim delom hrbtenice in bolj mobilnimi kolki manj dovzetni za bolečine v hrbtenici. Zato je preventivno delovati na zdravje naše hrbtenice, s posebnimi vadbenimi programi, ki se ne osredotočajo samo na hrbtenico, temveč tudi na sosednje sklepe. V našem vadbenem centru imamo posebno oblikovano kineziološko vadbo, ki skrbi za pravo razmerje med mobilnostjo in stabilnostjo sklepov.

 

Zelo pomembna je tudi gibljivost v skočnem sklepu (gleženj), saj so ob pomanjkanju le te preobremenjeni zunanji rotatorji kolka in se skrajšajo, kar zopet privede do bolečin. Ta problem se lahko odraža tudi pri počepu, ko nimamo dovolj gibljivega skočnega sklepa, s koleni ne moremo dovolj naprej čez prste in posledično upognemo ledveni del hrbta. Ali pa dosežemo globok počep samo tako, da dvignemo pete od podlage. To je samo primer kako lahko slabo naučen ali porušen gibalni vzorec vpliva na vsakodnevno gibanje, kot je vstajanje in usedanje na stol. Kakšne nevšečnosti nam lahko potem povzročijo še hoja po stopnicah, pobiranje predmetov iz tal, prenašanje predmetov, itd..

 

3 raztezne vaje za lajšanje bolečin v ledvenem delu hrbtenice:


Vse vaje izvajajte v lahkotnih oblačilih. Vsa raztezanja morajo biti samo do bolečine. Vajo začnite počasi z kontroliranim raztegom in s poudarkom na globokem, počasnem dihanju. Dovolj časa držite v skrajni poziciji (vsaj 30 s), vajo lahko ponovite 3-5 krat.

 Kako do nebolečih sklepov?

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke